Quick Reaction Alert: al 15 interventies
In 2018 is er één geval geweest waarbij sprake was van een mogelijke terroristische dreiging in het luchtruim van de Benelux. Maar uiteindelijk bleek de piloot een verkeerde transponder code te hebben geselecteerd. Dat verklaarde minister van Defensie woensdag in de commissie Landsverdediging op een vraag van Kamerlid Veli Yüksel (CD&V) over de inzet van onze F-16’s in het kader van de Quick Reaction Alert (QRA).
De Benelux-landen bewaken sinds 2017 het gezamenlijke luchtruim. De QRA wordt tot 13 september door België verzekerd, daarna nemen de Nederlanders voor vier maanden over. De QRA stand-by wordt uitgevoerd in een 24-uur shift, waarbij telkens 2 toestellen ingezet worden en 2 piloten stand-by zijn. De rolverdeling tussen België en Nederland is goed voor een jaarlijkse besparing van 250.000 euro, zei minister Vandeput.
In 2017 werden de Benelux QRA-toestellen negen maal geactiveerd, telkens wegens een verlies van radiocommunicatie. In dat jaar werd geen enkel Russisch toestel onderschept. Op 15 januari van dit jaar werden wel twee Russische militaire vliegtuigen onderschept. Dit jaar werd de QRA al zes maal geactiveerd. In drie gevallen stegen de F-16’s op, in evenveel gevallen werd het alarm afgeblazen voor de toestellen waren opgestegen. In 2017 opereerde de QRA vier keer in het Belgisch luchtruim, dit jaar slechts één keer. De Benelux QRA heeft nog nooit in het Luxemburgse luchtruim gevlogen.
Voor Veli Yüksel is de QRA een goed bewijs van een goede samenwerking van de luchtmachten. “De ARA heeft zijn nut bewezen. Ik pleit ervoor dat er na twee jaar een grondige evaluatie moet zijn. De 250.000 euro besparing zou hoger moeten kunnen liggen”, vindt het CD&V-Kamerlid.
Lees dit artikel in Het Nieuwsblad.