Moet dat echt, die knie?
De knie van Lukaku brengt hem op ramkoers met de rechterkant van Vlaanderen. Zonder woorden maakt hij duidelijk: je hoeft racisme niet te ondergaan. En die boodschap komt binnen, bij jonge sportertjes.
Moet dat nu echt, op die ene knie zitten bij de start van elke match op het Europees kampioenschap? Is het dan zo erg gesteld in ons land, met het racisme? Als je het aan Romelu Lukaku vraagt, is het antwoord ondubbelzinnig ‘ja’. En ik zal de laatste zijn om de ervaringsdeskundige Lukaku in vraag te stellen.
Verrast door zijn actie ben ik niet. Ik keek wel op van de Rode Duivels. De ploeg die op het voetbalveld letterlijk achter hem staat, van keeper tot wingbacks, staat ook figuurlijk achter hem. Ook zij zetten hun knie neer, samen met de UEFA-scheidsrechters. Allemaal mensen die vele jaren op het grasveld hebben doorgebracht, en het racisme langs de zijlijn en in de kleedkamers hebben gehoord.
De impact van die paar seconden op jonge sportertjes mag je niet onderschatten. Ze groeien op in een tijd waarin het meest gore racisme luid en duidelijk klinkt want ‘we mogen toch wel ons gedacht zeggen, zeker!’. Daar maken Lukaku en de zijnen een vuist tegen. Elk kind met een kleur heeft die boodschap onmiddellijk gesnapt. Je hoeft racisme niet te ondergaan. Je kan je verzetten. Lukaku doet het, en Mertens, en De Bruyne, en de Hazards, en Courtois, en…, en…
Kaepernick
Er is wel één belangrijk verschil met de trend die overwaaide uit de Verenigde Staten. De Amerikaanse voetballer Kaepernick (de uitvinder van ‘de knie’) knielde tijdens het volkslied. De Belgische voetballer Lukaku zingt het volkslied uit volle borst mee.
Van Grieken, voorzitter van het Vlaams Belang, reageerde als door een wesp gestoken.
‘Sport moet mensen samenbrengen, niet verdelen’, schreef hij. De knie van Lukaku verdeelt het land in niet-racisten en racisten, aldus Van Grieken. Vreemde kronkel? Wie Van Grieken een beetje volgt, weet waar hij zijn mosterd haalt: Amerika. Daar reageert alt-right op dezelfde manier tegen de Black Lives Matter-beweging. Het zijn de BLM-aanhangers die de Amerikanen verdelen, en dat is een gevaarlijke evolutie, aldus de rechterkant van de Amerikaanse politiek.
Dat Van Grieken dat argument van zijn politiekes broeders bovenhaalt is de wereld op zijn kop. Laat het Vlaams Belang net de partij zijn die elke dag opnieuw de samenleving verdeelt en polariseert. In België tussen Vlamingen en Walen. In Vlaanderen tussen oude Vlamingen en nieuwe Vlamingen. In het voetbal tussen de Rode Duivels en FC Voorpost (https://www.hln.be/rode-duivels/voorpost-protesteert-aan-kbvb-tegen-franstalig-rode-duivels-lied~a60ec61c/?referrer=https://www.google.be/).
Het werkt enkel voor zijn achterban. Zowel het Amerikaanse alt-right als de Vlaamse Van Grieken moeten lijdzaam toezien hoe een generatie anti-racistische rolmodellen opstaat, met in België Romelu Lukaku als posterboy. Je mag altijd eens proberen hem uit beeld te duwen. Velen hebben dat de voorbije weken geprobeerd. En we konden allemaal zien hoe goed dat lukt…
Veli Yüksel is gewezen Volksvertegenwoordiger en gemeenteraadslid in Gent

Comentários